tisdag 30 juni 2009

Otäcking

Jag älskar min fotvärmare Pelle, visst gör jag det. Han är det mjukaste, go´aste och ljuvligaste djur jag vet, men när han sitter på lur nedanför fågelbot som finns under takpannorna blir jag väldigt "sinn" på honom. Han kan sitta där i timmar och bara stirra och följer varenda rörelse och flygtur som fågelföräldrarna gör. Ibland kommer det dessutom små ynkliga ljud från honom. Som om jag skulle tycka synd om HONOM, hm ;-). Som tur är har han ingen möjlighet att klättra upp för att nå de små fågelbebisarna. Jag antar att hela la famiglia lär få vakta de små liven när det är dags för de första flygturerna.

Kämpigt

Min tennisarmbåge fick sig en omgång i dag. Min väninna L har genomgått första året på sin utbildning till spa- och friskvårdsinstruktör och var vänlig att ta sig an mig och min ömmande arm med bla massage. Det var rena lyxen att ligga på britsen i hennes mysigt inredda lilla "behandlings stuga" och bli knådad. Nacken, ryggen och höger arm fick en riktig genomkörare. Vi kommer fortsätta behandlingen några gånger och jag hoppas detta gör susen. Efter denna egentid kämpade jag både mot den tryckande värmen och mot otäcka bladlöss som invaderat en av rosenbuskarna. Efter att inte ha slängt ett getöga eller ens skänkt en enda tanke åt dammsugaren den senaste veckan var jag idag bara tvungen att släpa fram den. Att skaka mattor, dammsuga och fräscha upp på toaletten var ingen höjdare när det idag var kvavt och luften helt stod stilla. Med mycket "jävlaranamma" gick det dock vägen och efterråt kändes det väldigt bra. Rosorna fick en välbehövlig dusch med såpavatten och jag tror lössen fick sig en riktig knock. Kunde inte se några levande nu på kvällen. Våra go´a norska grannar T och V kom ner på en fika nu på kvällen. Så gott att sitta och småmysa tillsammans en sval skön sommarkväll med kaffe, calvados och dajmtårta. Snacka om livskvalitet.
Dagens temp: +29.
Dagens väder: sol och svalkande bris på eftermiddagen.

Relationer Till Blommor Är Enklare

Kring Eva står en doft av rosor, eftersom hon vårdat sitt rosenbestånd i alla år. På sin 56-årsdag får hon en dagbok av sitt barnbarn och börjar då genom sitt skriveri på nätterna glänta på dörren till en värld som hon gjort allt för att glömma. Hon skriver om sin barn- och ungdomstid, år som färgats av de ständiga konflikterna med en vacker men självcentrerad och komplicerad mamma, vars beteende gör Evas uppväxt till ett helvete. Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut. Hon ska bli den som överlever. I sin ensamhet ser hon först till att skaffa sig någon som lyssnar. I en påse under huvudkudden har hon därför sparat den elake grannhunden Buster´s öron. Evas dagbok blir en berättelse om förtryck och om den svidande längtan som aldrig infrias, att få känna att mamman älskar henne. Ett hat växer fram som kommer att ta över stora delar av Evas liv, ett hat som växer i styrka, ger kraft och kräver upprättelse. Allt riskeras att avslöjas på grund av en olycklig slump, och de gamla såren, liksom rosenbuskarna, rivs upp på nytt.

Busters öron är den tredje boken jag läser av Maria Ernestam och jag kan utan tvekan påstå att det är den absolut bästa. Det är en stark och omskakande relationsroman mellan mor och dotter och innehåller också en bitterljuv kärlekshistoria. Den pendlar mellan nutid och femtio- och sextiotalen, livet vid havet kontra storstaden, den vuxna kvinnan och den unga. Ett absolut måste att läsa i hängmattan i sommar!

Måndagens aktiviteter

Bad tillsammans med "lilla" F´s syssling E hela långa dagen. Jag tror tjejerna tillbringade mer tid på badringen och i plurret än på land, för nu är det äntligen badvänligt i Fryken. Igår var det hela +23 grader i vattnet. Ridning stod på schemat, men eftersom det är så varmt är det inte att tänka på ridning före 21.00. Dagen avslutades med en kaloribomb på Sibylla vid 23.30. Mjukglass i bägare med MASSOR av nougat topping :-).
Dagens temp: +31.
Dagens väder: strålande sol med några välkomna moln på eftermiddagen.

söndag 28 juni 2009

Mamma

Förra tisdagen födde den pensionerade superstjärnan Butterfly Flip (som Malin Baryard tävlade) sitt första egna föl, hemma hos ägaren Kristina Larsson i Rottneros, Sunne kommun. Det blev ett sto som heter Flips fairytale. Fölet är efter Click & Cash. Vi är inbjudna till Kristina vid tillfälle för att få träffa Flippan och fölet. DET är stort för oss, hästnördar som vi är :-). Återkommer med oemotståndliga bilder.

Bilden i detta inlägg är från vårat besök hos Kristina och Flippan i september 2008. "Lilla" F och Flippan hade pusskalas.

Dagens Dubbel

I dag var vi och tittade på hästhoppning här i Sunne. Det är de varje år återkommande nationella hopptävlingarna hos Sunne Ryttarförening. I dag var det klasserna 140 och 145 cm som hoppade. DET är högt! En av klasserna tillägnades Butterfly Flip och hennes uppfödare och ägare Kristina Larsson. Flippan är ju "bördig" från Västra Ingersby, Rottneros i Sunne kommun.

På kvällen blev det korvgrillning. Inte min starka sida kan jag säga. Nej, hur det än bär emot måste jag säga att det gör C bättre. Han är ju i storsta´n fortfarande så jag saknade honom extra mycket idag kan jag säga ;-). Svart korv och även korv inrullad i aska bjöds det på till middag! Ungarna åt som hästar................... Löv U!
Dagens temp: +31.
Dagens väder: sol och lite molndis på eftermiddagen.

ABC: Q

ABC har nu kommit till en inte allt för enkel bokstav, Q. Jag var tvungen att googla på denna bokstav och fann då Q-förkortningar. Det är en uppsättning fördefinierade treställiga förkortningar som används vid radiokommunikation, speciellt vid telegrafi. De är fastställda av Internationella Teleunionen (ITU) av Radioreglementet, som är en bilaga till Internationella Telekonventionen. Förkortningarna som alla börjar med Q, kan tänkas komma från engelskas question. Wiki. Mitt Q på bilden har jag format av de snäckor jag samlat på mina resor till Thailand och som nu pryder storstugan här på landet.

lördag 27 juni 2009

Loppis

Förmiddagen ägnades åt att fara runt på olika loppisar. Det är nå´t jag och "lilla" F bara älskar och kompisen J tyckte också att det var spännande. Här i Fryksdalen finns det så mång olika ställen att besöka och så väldigt mycket fint att fynda. Nå´t annat som också är kul med loppis är alla människor man träffar. På många ställen finns det fika och varmkorv vilket gör att fyndletarna pausar i jakten på "guldgripen". Då sitter man där och småpratar och får tips om ställen värda att besöka. Spännande är det ju alltid att träffa nya människor och många av dem är äldre och har intressanta historier från häromkring att berätta. Jag "fyndade" sju saker idag. En vacker kanna dekorerad med en ros, som jag ska ha i gäststugan som blomkruka, en liten gräddkanna i blåvitt som ska pryda hyllan i köket (jag toksamlar på blåvita prylar till storstugan) och fem formar/uppläggningsfat. Allt för den billiga penningen 40 kronor!!!! Lilla "F" hittade en liten glasskål i lila som hon ska ha till sina suddisar där hemma.
Dagens temp: +26.
Dagens väder: sol, inte ett moln men lite vind.

fredag 26 juni 2009

R.I.P

Ett för mig musikaliskt underverk har gått ur tiden. Det gör mig ont att denna kung inom popmusiken fick sluta sina dagar här på jorden alldeles för tidigt. En i mina ögon kanske mycket sargad och trasig människa som levt med mycket kaos omkring sig. Att vid 5 års ålder bli gigantisk barnstjärna och direkt kastas in i vuxenvärlden, kan det bli annat än knasigt då?

Sambucus Nigra

Någon egen fläder har jag inte än så länge här i min värmländska trädgård. Dock är jag sugen på en eftersom jag älskar saft gjord på dess blommor. Som tur är har min underbara norska granne Vibekke två stora fina buskar och hon delar gladeligen med sig. Idag har vi plockat blomklasar och påbörjat saft tillverkningen. Fläderblomssaft är en frisk törstsläckare. Du kan också frysa in koncentrerad saft i iskuber, lägga i ett glas med torrt vitt vin och njuta som en sommardrink eller gör en flädersorbet till efterrätt.

Recept:
2 skivade citroner med skal
40 fläderblomsklasar
2 kg strösocker
30 g citronsyra
1,5 l vatten
ev. 4 krm natriumbensonat

# Tvätta citronerna och skiva dem sedan i cirka halvcentimetertjocka skivor.
# Varva citronskivor med blomklasar i en stor väl rengjord hink.
# Koka upp socker, citronsyra och vatten så att sockret och citronsyran löses helt.
# Häll blandningen het över blommor och citron.
# Låt stå i 3-5 dygn, övertäckt och svalt. Rör eventuellt ett par gånger under tiden.
# Sila bort blommor och citron och häll saften i väl rengjorda flaskor.
# Om man önskar kan man tillsätta konserveringsmedel (t.ex. natriumbensonat 1 krm/kg) i den färdiga saften.
# Om man häller upp saften i plastflaskor och inte fyller dem helt så går den bra att frysa. Detta är att föredra då saften möglar ganska snabbt.

Lycka till!

Dagens temp: +26.
Dagens väder: sol och en blå himmel med underbara stackmoln.

torsdag 25 juni 2009

New Dawn

Idag blev det en dagstur till Hawaii. Va, tänker du säkert. Ja, det är inte så märkvärdigt som det låter. Hawaii är en jätte fin och jätte lång sandstrand här i närheten. Vi har ju vår egen strand, men det är fortfarande lite kallt i vattnet här så därför bestämde vi oss för att styra kosan mot exotiska Gräsmark. "Lilla" F och J tog med sig värmlandstösen S också och de hade buskul. De var i stort sett i vattnet hela dagen. Själv ömsom läste jag och ömsom stekte jag fläsket. Var tvungen att flytta in i skuggan efter några timmar. Idag var det inte varmt, det var stek hett! Nu på kvällen har jag grävt upp en gammal sliten ros och planterat en ny. En rosa klätterros, New Dawn. Älskar rosor och vi har flera vackra buskvarianter här på tomten. Ett minne efter svärmors gröna fingrar.
Nu är det dags att avsluta dagen med ett friskt kvällsdopp i Fryken. Tror min lite rödflammiga kropp kommer uppskatta det ;-).
Dagens temp: +31.
Dagens väder: sol från en molnfri himmel och en välkommen bris.

onsdag 24 juni 2009

Sommar På Riktigt

Japp, så drog det igång igen då, sommarens bästa program. Säsongens första Morden i Midsomer visades i går kväll. DÅ är det sommar och semester för mig :-). Sitter alltid fastklistrad inomhus i soffan då även om det är en vacker varm sommarkväll. Kanske man skulle fixa en tv utomhus........hm. Nå´t för C att ta tag i kanske. Idag drar vi in till Karlstad för att storhandla mat och sedan ska vi hämta "lilla" F´s kompis J som kommer med bussen från Stockholm. Ska bli roligt att ha henne här en vecka. Tjejerna har bla planerat ridning, bad, tältning samt besök i Sunne vattenpark. "Lilla" F är i gasen kan jag lova ;-).
Dagens temp: +24 och klockan är bara 08.30.
Dagens väder: sol och blått, blått, blått.

tisdag 23 juni 2009

Sommarkvällar

Visst är det nå´t alldeles särskilt med svenska sommarkvällar. Så fantastiskt underbara de är. Små guldkorn att gömma i själen för att sedan plockas fram när höstmörkret eller vinterkylan känns som allra jobbigast. Sitter här med mina bara fossingar i gräset i den vindstilla kvällen. Klockan är snart 20.00 men temperaturen ligger fortfarande på underbara varmgrader, +21. Koltrasten sjunger vackert, minisyrenen doftar ljuvligt och glaset med vitt vin kylt med fläder is är läskande. Det är gôtt att finnas till.

Taraxacum

Flerårig ört inom familjen korgblommiga växter. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 småarter indelade i 14 sektioner.

"Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..." Carl Anton.

Slappat vid stranden med vänner är allt vi orkat med idag. Ja, några dopp också för att svalka den nästan överhettade kroppen.
Dagens temp: +27.
Dagens väder: strålande sol och molnfri himmel.

måndag 22 juni 2009

Apport


Nu är det semester på allvar och första dagen har tillbringats mest på stranden. På kvällen var jag med min väninna I-L i värmlands skogen på jakt dressyr. Hennes golden retriver Eira tränar stenhårt för att bli en bra jakthund. Det var apport på land och i vatten. Jätte spännande för en "gröngöling" som mig. Nu ska jag hoppa i kojs och försöka sova, trots alla myggbett ;-).
Dagens temp: +25.
Dagens väder: sol och klarblå himmel.

söndag 21 juni 2009

ABC: P

En kort vila, en paus, behöver vi alla ibland. Fler P ord hittar du hos ABC.

Pysselstuga

I kristihimmelsfärds helgen hittade jag drivved på stranden här på landet. Eftersom jag inrett stora stugan i new england stil kom jag på idén att använda plankan som en inrednings detalj. Ljuskoppar i glas, rep, mussel- och snäckskal och några fina stenar och vips......en ljusstake.

Min Gulliga Cyberkompis

Titta vilken överraskning jag fann. Min nyfunna vän Lairama gav mig denna fina award. Besök hennes blogg vet ja! Med otrolig humor beskriver hon sin vardag på ett underbart sätt och bjuder på fina bilder, musik och annat spännande.

lördag 20 juni 2009

Bonusbilder

Ja, det skulle ju bara vara ett inlägg per dag, men här kommer lite ögongodis från trädgården också. För att balansera upp otäckingarna i föregående inlägg.

Monster I Min Trädgård

Lite så där lagom sliten har jag varit idag. Som sig bör efter ett fantastiskt roligt midsommarfirande med värmlands vännerna i N Arneby. Jag har tillbringat största delen av dagen bakåtlutad i solstolen. Dock en liten fotopromenad i trädgården då jag förskräckt upptäckte vilka otäcka invånare som bor där. Hua ;-).

torsdag 18 juni 2009

Nu Flyttar Jag

14.00 idag är det semester. Jag tar med mig mitt pick och pack och styr kosan mot Sunne i Värmland. I sex härliga veckor ska jag börja min morgon med en väldoftande espresso sittandes i nattlinnet på altantrappan. Med fötterna i gräset fuktigt av morgondaggen ska mitt sinne sakta och varsamt få vakna av underbar fågelsång och min kropp värmas av solens strålar. Ha familjen nära, ta dagen som den kommer. Lata sköna dagar på stranden, fisketurer med båten, vattenskidor och kneeboard, cykelturer, grillkvällar med vännerna, familjekamper i kubb, flug jagning, mygg smashing, konsert i Karlstad och under Fryksdalsdansen, SM i hästhoppning på Hammarö, ridning hos Jarle, korsord, sovstund i hammocken, hund promenader, lite målning och renoverings pyssel, fotoutflykter, träning i makro fotografering, tjejkvällar, shoppingturer till Karlstad.................Sunne, mitt vattenhål, mitt och la famiglia´s underbara sommarställe. En Lisa för själen. Nu tar jag även semester från bloggvärlden. Ett inlägg varje dag blir det och med stor säkerhet inlägg innehållande mycket foton. Helt ledigt tar jag däremot från alla fotoutmaningar.
Skön sommar önskar jag Dig vännen!

Torsdags Reflektion

Min Torsdags Reflektion måste ju bli den senaste veckans läsande, studerande och letande efter ett åt mig och mina behov passande makroobjektiv till min Nikon D90. Nu har jag det äntligen i handen och har även hunnit prova lite försiktigt. Vilken tur att det nu är semester för jag behöver tid att i lugn och ro lära mig mer och att träna.

onsdag 17 juni 2009

Affirmationer

Jag bara älskar affirmationer. De är ett sån´t bra verktyg för positivt tänkande och eftertanke. På Folkungagatan i Stockholm ligger Bettans Butik där du hittar böcker, kort och litografier. I dag köpte jag den här lilla boken med ord från några av världens klokaste författare och tänkare. Den handlar om att ta en paus i sitt jäktiga liv. Att sätta sig ner, att uppskatta sitt hem, att andas in och att vara ett med naturen. Att bara vara. En liten present med "själagodis" till mig själv.

Affirmation (av latin affirmatio, ’försäkran’) är i nyandliga rörelser positivt färgade fraser som upprepas i tal och skrift i syfte att förbättra sin livssituation. Affirmationer utgår från tanken att man själv skapar sin verklighet och att ens tankar är det som orsakat ens nuvarande situation. Wiki.

Premiär

Har nu lekt med mitt nya objektiv idag. Att fotografera makro kommer nog ta sin lilla tid att lära sig. Det inser jag efter dagens övningar. Försökte fånga blomstänglar, gräs och trädgrenar men eftersom det blåste så mycket var det inte så lätt att få bra skärpa i bilderna. Här är dock några foton som jag blev nöjd med. Ja, betänk nu att det är första gången i mitt långa liv ;-) som jag makro fotograferar.

Rak Röd Tråd Nr 2

Här är mitt bidrag till Rak Röd Tråd denna vecka. Hos En Autografsamlares Värld uppmanas vi att inte åka på nedersta fotsteget bak på tåget. Jag "spinner vidare" på fotsteg. Där sätter man sina fötter. På fötterna har man skor.

Fotokompis

Min stora inspirationskälla till all min fotografering är min älskade "lilla" F. I går hade vi en mysig fotodag tillsammans. Vi strosade runt på Södermalm i Stockholm och fotograferade hej vilt. "Lilla" F är så duktig på att se möjligheter i olika motiv. Hon har helt enkelt blicken. Hon vrider och vänder på kameran och om det behövs slänger hon sig handlöst ner på marken för att fånga motivet i den önskade vinkeln. Allt för att få den där rätta bilden, "den jag har i huvudet mamma" som hon säger. Vi stötte på en blankpolerad skinande motorcykel och då blev det fart på den lilla fotografen vill jag lova. Här är två bilder utav en hel drös, som jag med "lilla" F´s tillstånd visar er. Våra ansikten är suddade, vi vill ju vara lite doldisar ;-)


Fotografen i egen hög person.

Dagens modell.

Ordlös Onsdag - Sommarnatt

Ordlös Onsdag

tisdag 16 juni 2009

Awesome

Med tillstånd av "lilla" F visar jag denna fantastiska bild som hon tog idag. Precis då hon skulle fånga humlan ätandes på blåklinten kom en annan humla flygande. Visst blev det läckert!

Tillökning

Nu äntligen har mitt nya efterlängtade makroobjektiv införskaffats. Det blev ett 90 mm. Lagom till semestern för att ha tid i lugn och ro att leka. Så, beware, stor risk finns för "makro överhettning" här på bloggen ett tag framöver ;-).

Makroobjektiv är objektiv med en bra närgräns och bra avbildningsförhållande.Vanliga brännvidder för makroobjetiv är längre än normalobjektivens och når in i teleobjektivens brännvidder. Generellt minskar skärpedjupet vid närbildsfotografering. Wiki.

Veckans Port Nr 13



I början på Götgatan i Stockholm fann jag detta vackra rosa valv. Ingången är skyddad med ett vackert snidat smidesgaller. Jag var nyfiken på vad som fanns innanför så jag gick närmare och tittade igenom gallret.

Jag hade förväntat mig en enkel, trång och lite mörk bakgård men överraskades av denna vackra innergård. Otroligt stort och ljust var det och med ett pampigt rosa hus. Mitt på gården står en fantastiskt vacker fontän. Fler portar där man kikar igenom hittar du hos Veckans Port.

Ge Aldrig Upp

Det är viktigt att ha mål och "morötter" här i livet. Annars blir resan alltför enahanda, trist och grå. Vi pratar inte om stora, dyra eller revolutionära mål. Att sträva efter små upplevelser och händelser som du mår bra av eller som gör dig glad räcker. Det är viktigt att du inte sätter upp overkliga och oövervinnliga mål för om du inte kan nå dem upplever du mycket negativ energi. En energi som är destruktiv och för din varelse förödande. Dina drömmars mål behöver inte alls vara uppfyllda i morgon eller nästa dag. Nej, det kan vara ett långsiktig projekt att komma ända fram. Vem har sagt att det inte är bra att längta. Njutningen när du väl är "i hamn" blir ju dubbel då resan dit varit lång och ibland kanske lite krokig med avbrott.

Håll fast vid drömmar, för om en dröm dör så blir livet en fågel med brutna vingar som inte kan flyga. Langston Hughes.